Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

PINNEKJØTT

Slik lager du pinnekjøtt

Pinnekjøtt er enkelt å lage selv. Men du må regne 6 - 8 uker på å få det klart. Den rike viltsmaken i Færder Får gir en spiss til kjøttet som gjør opplevelsen enda mer autentisk.

pinnekjøtt_dummy

DU TRENGER:
Et trau, plastkasse eller stort kar . Grovt havsalt. En god kniv. Tilgang på et lunt og luftig sted feks et loft hvor kjøttet kan henge til tørk. 

En god kjøttsag (elektrisk er lurt).

SLIK GJØR DU DET:
Strø grovsalt i bunnen av trauet eller kassen.  Legg en lammeside over. Strø grovsalt oppå siden, overalt. Legg andre siden over og strø så grovsalt over siden igjen. 

Snu sidene 1 gang pr. dag de to neste dagene.  Den tredje dagen spyler du sidene for salt, tørker de med papir og henger de til tørking på et lunt og luftig sted 6-8 uker. Gjerne på loft der det er ventilasjon og gjerne midt mellom pipe og ventil. 

Dagen før du skal spise, sager du mellom de lange pinnene og over ryggbeinet (her er elektrisk sag lurt). 

TILBEREDING AV PINNEKJØTT:

Det er vanlig å beregne ca 500 gram kjøtt per person. 
Kvelden før du skal serverer pinnekjøttet legger du det i vann, slik at det blir mykere og mindre salt.  Skift vann en gang.  

Så er det bare å følge en vanlig oppskrift for pinnekjøtt: Litt vann i kjelen, rist eller bjørkepinner over (pass på så ikke vannet kommer over kjøttet skal ikke komme i kontakt med vannet ). Legg pinnekjøttet lagvis og la det koke under lokk i drøyt to timer eller mer, til kjøttet slipper beinet. Pass på at kjelen ikke koker tørr, etterfyll med vann om det trengs. 

Noen liker å legge det litt under grillen før servering.

TILBEHØR:

Mandelpoetet og kålrotstappe.