Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

FENALÅR

Mange kontakter oss med spørsmål om å kjøpe fenalår. Fenalår fra Færder Får smaker fantastisk godt, og er ikke så vanskelig å få til selv. Her kommer en oppskrift som vi selv bruker. 

DU TRENGER:
Du bør helst ha tilgang til et mørkt rom eller skap med stabilt kjølig temperatur helst under 4 grader, mens saltingen pågår. Du må også ha en god kniv, en stor nok balje. Salt (gjerne fint havsalt) og god tid.

FREMGANGSMÅTE:

fenalår2.jpg

 

  1. Stryk låret hardt fra knoken og nedover, da kommer det kanskje ut litt blod.
  2. Legg det i en liten balje. Ha en kilo salt på låret, gjerne fint havsalt. Gni det på over alt og hell på resten. La det ligge kjølig i tre dager. Snu det av og til!
  3. Skyll det fort i kaldt vann. Saltet som da har trengt inn, vil fortsette sin vandring innover i kjøttet.
  4. Heng det et tørt, kjølig og luftig, pluss helst mørkt, sted i minst 8 – 12 uker (mens pinnekjøttet som du kan lage på samme måte (fra punkt 2)  klarer seg med 6 uker). Litt frost er ikke farlig.
  5. OBS! Kommer det mugg, skal du koke opp en halv liter vann med 100 gram salt og avkjøle det. Så drypper du en ny og ren oppvaskbørste i laken og gnir grundig over låret, før du tørker av fuktigheten og henger låret tilbake.

 

    Et fenalår bør henge minst 8-12 uker.