Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

LOOK ALIKE

Herdis Maria Siegert (1955-2012) er en anerkjent norsk fotokunstner fra Tjøme i Vestfold. Hun  jobbet som fotograf og kunstner og  har hatt flere store anerkjente utstillinger, blant annet en stor Ustilling ved Haugar Vestfold Kunstmuseum i 2007 som høstet svært gode kritikker. Hun beskrives som viktig for norsk fotoliv, og har vunnet flere priser, blant annet Fotografprisen i 2003.  Direktør ved Haugar Vestfold Kunstmuseum, Jan Åke Petterson  beskriver henne som en av de største i Vestfold og mener hun hadde et øye for detaljer og  komposisjoner som utstrålte en poetisk stemning få gjør etter henne.  *

I 2009  gjorde hun et  kunstportrett serie med våre sauer.  Serien kalte hun "LOOK ALIKE" som vi har fått tillatelse til å gjengi på våre nettsider.

Dessverre døde Herdis Maria Siegert i 2012. 

* Kilder Wikipedia og  Tønsberg Blad 

Nationen skrev i 2009 dette om prosjektet: 

HANS BÅRDSGÅRD

 hans.baardsgaard@nationen.no | 

PUBLISERT I NATIONEN 10.07.2009

 

Sau i linsa

På Tjøme og Hvasser tasser de gammelnorske spelsauene til Færder Får omkring året rundt. Sauene er nå portrettert av Tjøme-fotograf Herdis Maria Siegert. I dag åpner hun utstillingen med studiene av sauefjes i havgapet.

Jeg bor like ved Moutmarka, og går mye tur her. For et par år siden hoppet jeg over et gjerde, og møtte plutselig 100 sauer som og kikket på meg. Jeg sto lenge og kikket tilbake, helt til en liten svart sau kom bort og snuste på meg. Jeg tenkte at disse her har ulike personligheter, sier fotografen.

To år og mange fototimer senere åpner fotografen, som arbeider med film i mørkerom, utstilling basert på saueportretter i Atelier Lillemo på Tjøme.

Individer i saueflokken

Noen ser intelligente ut, noen uskyldige, noen vakre, noen surrete. Jeg kan se meg selv i det sorte fåret, og i en sau som ser litt vill ut.

 Du ser individer i saueflokken?

Ja. Og jeg spør meg om hvem som er mest saueflokk. Når massene hyller en diktator, når vi blendes og vandrer i flokk, hva skjer da?

Sauebonde Terje Bjerga i Færder Får er selv hobbyfotograf, men ble overrasket da fotografen banket på.

Det er jo utrolig hvordan hun ser variasjoner blant sauene. Dette er bare morsomt, sier Bjerga.

Utstillingen åpner lørdag 11. juli i Atelier Lillemo på Mo på Tjøme, og varer til 2. august.