Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

VILLSAU

Gammelnorsk spælsau/steinaldersau/ursau/utegangersau er rester av den opprinnelige norske/europeiske landrasen og er altså en rase av landrasetypen. Rasen var nesten utdødd for bare noen ti-år siden, men aktivt bevaringsarbeid har gjort at det nå finnes en god del av rasen. Rasen er svært nøysom og hardfør, og har et sterkt flokkinstinkt og gode mors egenskaper.
Det er anslått at det finnes mellom 15 000 og 20 000 søyer på landsbasis. Søyene får vanligvis et lam første år og to fra andre. I gjennomsnitt regner man ca. 1,7 lam pr. søye pr. sesong. Sauene kan lett bli over 10 år gamle. De går ute hele året, men trenger ly ift. regn- og snøvær. Søyene slipper ulla i juni, og dersom man er heldig da, kan man dra av nesten hele skinnfellen i et stykke. Ulla kan også spinnes uten å bli kardet. Tradisjonelt blir ytterulla spesielt brukt til votter, strømper og til å lage seil av. Den innerste ulla er av en mykere kvalitet og passer i gensere.

villsau.jpg