Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

NATURENS UENDELIGE FARGENYANSER

Garnet fra våre sauer kommer i de fargene sauene naturlig gir oss. Vi farger det ikke. De naturlige fargenyansene er derimot uendelige, og spenner fra nesten helt hvitt, til grått, til cognac brunt, mørkebrunt og nesten sort. Det betyr at ingen hesper er like. Det vil alltid være små små nyanseforskjeller. Den unike pelsglansen som gammelnorsk spælsau er så kjent tilfører fargene en dybde som gir en nydelig glød uansett farge. Helt naturlig, uendelig vakkert. 

Er du interessert i garn fra Færder Får ? Les mer på vår garnside,  eller ta kontakt med oss på mail salg@ferderfaar.no

 KLIPPE KLIPPE KLIPPE

All sau klippes i god til før lamming. Det er et stort, omfattende og møysommelig arbeid for sauer og oss. Vi leier inn en profesjonell klipper og han gjør et flott arbeid på kort tid.    (OBS Dette yrket er ikke noe for deg som sliter med vanskelig rygg).  Ulla fra gammelnorsk spælsau er nærmest gulfarget (=fet) i bunn, pga av lanolin som er vannbeskyttende. Ulla sorteres fra de ulike kroppsdeler og pakkes etter farge .

LAMPER MED GARN FRA FÆRDER FÅR

Artikkel publisert av Slow Design Studio
Foto og tekst av Marianne Vigtel Hølland
Artiklene er gjengitt med tillatelse

Å strikke for hånd er en langsom prosess. For mange er det en måte å koble ut på, la tankene fly mens hendene holder på med sitt.

Jeg er en av dem.  Mer enn å følge en oppskrift elsker jeg å bruke strikkepinnene til å utforske egne ideer.

Noen ganger blir det bra resultater av det, andre ganger ikke, men det er jo noe av det som gjør det spennende.

Disse strikkelampene ble jeg så fornøyd med at jeg har innredet “hele” hytta med de.  Hvis du lar deg inspirere og ønsker å lage noe lignende så husk at du må stive opp skjermene med ståltråd så ikke ulla blir liggende inntil pærene. Det kan i verste fall føre til brann.

Jeg har brukt det nydelige garnet fra Færder Får til mine lamper. Dette garnet er helt naturlig og inneholder mye lanolin.  Garnet er ufarget og har et nydelig fargespill fra sauens egne farger. I tillegg gjør det meg glad å vite at dette garnet stammer fra norske sauer av rasen gammelnorsk spelsau.Garnet har jeg kjøpt rett fra sauebonden og det selges per i dag ikke i noen butikk.  Dersom du er interessert i garnet fra Færder Får så send meg en  mail så er jeg mer enn gjerne behjelpelig med å formidle kontakt.

SLIK STRIKKER DU DIN EGEN LAMPE:

Start med strømpe til ledningen,  jeg har brukt pinne nr 4, og lagt opp 8 masker. Pass bare på at strømpen ikke blir for trang slik at du sliter med å trekke ledningen igjennom.

Strikk en strømpen rundt og rundt til den er like lang som lampeledningen du skal trekke den rundt, da kan du begynne å øke masker slik at den kan dekke lampesokkelen din. Hvor mye og hvor fort du øker må du tilpasse formen på lampesokkelen. Hvis du øker for mye for fort vil du få et “boblete” resultat.

Når du kommer til selve “skjermen” kan du bytte til tykkere pinner og/eller strikke hullmønster for at lyset skal slippe bedre igjennom.  Jeg har variert hullstørrelse og lengde på mine lamper, og synes det er fint at ingen er helt like.

Når lampen er ferdig trekker du  lampenledningen igjennom. Jeg  tapet fast en strikkepinne til ledningen for å få den lettere igjennom strømpa. Lampeskjermen stiver du opp med kraftig ståltråd slik at den får god avstand til lyspærene. Jeg bruker max 25 W glødepærer i disse lampene, halogenpærer eller pærer med høyere watt blir fort for varme.

Jeg har fått hjelp av en elektriker til å koble sokkel på en ledning som jeg deretter har trukket igjennom strømpene jeg har strikket. På den måten har jeg fått lampeledningene så lange som jeg vil, men det finnes rimelige lampeledninger med sokkel å kjøpe i lampeforretninger, Ikea, Clas Ohlson eller lignende som også kan brukes.

Prøv deg frem slik du synes det blir finest. Dette er et morsomt og overkommelig prosjekt for alle.

Lykke til

SAUESANKING PÅ ØYENE

Dette er  bilder fra vårt forsøk på å samle 34 sauer fra Store Færder 18. august i år.

Det gikk ikke bra. Alle var om bord, men snudde i full fart og fløy på land. Vi klarte deretter å fange 9. Resterende ble så fanget med bikkjer 24.8.

VILLSAU

Gammelnorsk spælsau/steinaldersau/ursau/utegangersau. Kjært barn har mange nav. Sauerasen stammer fra den opprinnelige norske/europeiske landrasen og er altså en rase av landrasetypen. En svært nøysom og hardfør sau, med sterkt flokkinstinkt og gode morsegenskaper.

Read More